Arabia

Skaparen av Mumindalen är Tove Jansson. Hon skrev alla texter om Mumindalen och tillsammans med sin bror Lars Jansson illustrerade hon karaktärerna. Det var på 1950-talet som Arabia började tillverka porslin med muminmotiv. Mumintrollet var då blått men Snorkfröken hade samma guldgula färg som idag. De första porslinsfigurerna gjordes av Tove Janssons mamma, Signe Hammarsten-Jansson. De första muminmuggarna (så som de ser ut idag) gjordes 1990. Sedan dess har det tillkommit muggar med nya muminmotiv varje år.
 

De flesta motiven på Arabias muminmuggar är baserade på originalteckningar av Tove och Lars Jansson. Men det är med Tove Slotte-Elevants hjälp som de passar Arabias produkter så bra. Tove Slotte-Elevants jobb är att beskära och förfina motiven så att de passar på porslinet. I några få fall har hon själv illustrerat karaktärer som inte tidigare blivit avtecknade. Till en början granskade Tove Jansson alla motiv på muggarna själv innan de gick i tryck, men senare blev det hennes bror som gjorde det. Nu krävs ett godkännande från Moomin Characters Ltds designchef för att muggarna och skålarna ska gå till tillverkning. Besök Arabia hemsida här.

Muurla

Muurla är ett finskt företag som specialiserar sig på glaskonst. De har både glasprodukter och populära emaljprodukter med muminmotiv. Sedan 2011 har vi sålt deras emaljmuggar som finns både som retroserie och med lite diskretare ljus design. Nu har vi också tagit in deras tallrikar / skålar och kannor i emalj. Förutom det konstanta sortimentet kommer de ut med säsongsmuggar. Muggarna tillverkas i Finland. Saknar ni någon muminprodukt från Muurla i vår butik, kontakta oss gärna så tar vi in det i vårt sortiment. Besök Muurlas hemsida här.

Hackman

Hackman är också ett finskt företag som tillverkar husgeråd med stort fokus på kok- och stekprodukter samt bestick. Hackmans muminbestick har tagits fram för små användare. De passar bra i barnhänder och små munnar. Barnen blir förtjusta över ett bord dukat med bestick speciella för dem. Det finns flera olika bestickset med skedar, knivar och gafflar. Muminbesticken är tillverkade av rostfritt stål, tål maskindisk och varje bestick har en tryckt bild på en muminfigur. Hitta din egen favoritfigur. Besök Hackmans hemsida här.

© 2021 Minamuggar. All Rights Reserved.